Květen 2016

Z mého talíře (krabičky) XXX.

29. května 2016 v 16:23 | Ráďa |  Potraviny
Týden se s týdnem sešel = velmi zvláštní slovní spojení pro uplynulý týden (snad se jim spolu líbilo Líbající) a je zde v pořadí "kulatý" díl článku v této rubrice.

Ranní smoothie zařazuji do svého jídelníčku téměř denně. Je to moje ranní dávka energie, tato je z jahod a borůvek, toto období je čerstvé suroviny naprosto ideální:


Zámecký areál Laxenburg

26. května 2016 v 17:13 | Ráďa |  Cestování
Minulý víkend jsem mimořádně průvodcovala i v neděli. V týdnu mě kontaktovala cestovka s tím, že jim na neděli vypadl na poslední chvíli průvodce. Když jsem zjistila, kam bych měla jet a koukla jsem se na předpověď počasí, tak jsem nemohla říct nic jiného než ANO!


Zámecký areál Laxenburg je jedním z nejpůsobivějších zámeckých areálů v Evropě (prostě takový zmenšený Lednicko-valtický areál Úžasný). Zámecký park je ukázkovým příkladem historické zahradní architektury 18. a 19. století. Laxenburg leží asi 15 km jižně od Vídně. Císařovna Sisi s císařem Františkem Josefem zde po okázalé svatbě strávili líbánky. Bylo známo, že Sisi milovala dlouhé vyjížďky na koni po laxenburských lesích. Na zámku Laxenburg se také narodil její syn, korunní princ Rudolf, a jeho sestra, arcivévodkyně Gisela.

Sedm hodin ve Vídni v sedmi fotografiích

23. května 2016 v 18:49 | Ráďa |  Cestování
Jak jsem již zmiňovala v tomto článku Vídeň - úvodní úvod, Vídeň je jedno z mojich nejoblíbenějších evropských měst. A proto jsem s radostí kývla na nabídku sobotního průvodcování této rakouské metropole. Předpověď počasí byla velmi příznivá a nás čekal klasický okruh historickým centrem Vídně a poté jsem klienty odvedla do mořského světa, do Haus des Meeres (a já jsem měla na pár hodin volno Mrkající).

A zde je "sedmifotková" reportáž se sedmihodinového výletu:

1. STEPHANSDOM - srdce Vídně, symbol Vídně, nejcentrovatější centrum Vídně. Nikdy není "obnažen", aneb vždy je alespoň jedna jeho část zakryta lešením, a jsou zde veřejné záchody s neuvěřitelně protivnou Turkyní vybírající 50 centů "vstupné" S vyplazeným jazykem:


Z mého talíře (krabičky) XXIX.

16. května 2016 v 20:01 | Ráďa |  Potraviny
Tak a za námi je další jarní týden a s ním i (skoro)pravidelná jídelní rubrika Usmívající se. Tentokrát jsem focení docela zanedbávala, smoothie a snídaňové kaše jsem zde dávala hodněkrát a jídlo na celodenní sobotní výlet jsem zapomněla vyfotit (v sobotu ve 4:15 mám fakt ještě vypnutý mozek Nerozhodný).

A začnu neskutečnou delikatesou a tou je banánová bábovka, do které jsem navíc přidala ještě borůvky a řeknu vám, že to byla neskutečná dobrota:


Bürgeralpe a Mariazell

15. května 2016 v 16:59 | Ráďa |  Cestování
Toto místo mám moc ráda Usmívající se a každý rok se sem podívám hned několikrát, protože tento zájezd je mezi klienty oblíbený. Každý si v něm najde to své, jedná se o kombinaci církevní turistiky a turistiky alpské.


Mariazell je jedno z nejvýznamnějších poutních míst v Evropě a místní bazilika je opravdu nádherná. Já, i když nejsem věřící, tak si pokaždé do baziliky sednu na několik desítek minut a "nasávám" příjemnou atmosféru. Toto místo určitě není slavným poutním místem náhodou, i na mě zde působí něco zvláštního. Ale to ať si posoudí každý návštěvník sám.


Místa, na která nezapomenu (3) – NAMIBIE, PÍSEČNÉ DUNY SOSSUSVLEI

7. května 2016 v 17:04 | Ráďa
Je konec října roku 2007 a my jsme na naší čtyřtýdenní cestě po jihu Afriky Úžasný. Jedním z míst, které se mi zapsalo do paměti, byly nádherné písečné duny v oblasti Sossusvlei v Namibii. "Sossus" znamená v jazyce Namů "slepá řeka". A to plným právem, neboť řeka Tsauchab se zde rozplyne v beztoké jílovité proláklině Sossusvlei. Ta je orámována červenými písečnými dunami, které ční až do výše 300 metrů. Z výšky lze také pochopit, proč se jim říká "hvězdicové duny" - z jejich vrcholů se různými směry táhnou tři a více písečných hřebenů, je to výsledek směru větrů, které tuto krajinu formovaly po miliony let a den za dnem je mění neustále.


Celerový salát

4. května 2016 v 16:43 | Ráďa |  Recepty
CELER - jedni ho mají rádi, jiní ho nesnáší S vyplazeným jazykem. Já patřím k té první skupině. Celer mám ráda v domácím vývaru nebo v bramborovém salátu, občas si ve firemní kantýně dám smažený celer (ano, není to zrovna nejzdravější varianta Mrkající). Celerové hranolky pečené v troubě jsou ideální přílohou k rybě. A předminulý víkend jsem u rodičů ochutnala celerový salát, který mě zaujal. Já jsem si jej lehce upravila (ano, já použiju pištu Úžasný, ale jsou i alternativní ingredience).

CELEROVÝ SALÁT

Potřebujeme:

1 větší celer
Zakysanou smetanu
Citrón
Pepř, sůl
Pišta/koření paprika

Postup:

Celer nastrouháme najemno a zakápneme citrónem. Opepříme (případně osolíme). Smícháme se zakysanou smetanou a pištou (červenou paprikou). Podáváme vychlazené.


Jednoduché, zdravé a chutné Usmívající se.



Z mého talíře (krabičky) XXVIII.

2. května 2016 v 17:58 | Ráďa |  Potraviny
Máme zde první květnové pondělí a jak je už zde skoro tradicí, pondělí je dnem článku o jídle z předchozího týdne Usmívající se.

Ranní smoothie, to prostě nesmí chybět. Je to už tradičně moje první jídlo dne, prostě ovocný doping. Zde z banánu, malin a borůvek: