Červenec 2016

Z mého talíře (krabičky) XXXV.

17. července 2016 v 15:38 | Ráďa |  Potraviny
Další prázdninový týden je za námi a tak jsem zde opět s mojí oblíbenou žrací jídelní rubrikou Usmívající se.

Ranní kaše je základ, teď v létě si ji dopřávám s jogurtem a je po ránu příjemně osvěžující (ovesné vločky + chia semínka + jogurt + přísady dle libosti):


Léto přeje čerstvému sezónnímu ovoci a já se ho opravdu nemůžu nabažit:


Sladké a nejsladší meruňky:


A jedna večerní fotka, celozrnná bageta s avokádovou pomazánkou (avokádo + tuňák + jarní cibulka):


Týden bez tortily? Ne, opravdu ne. Moje oblíbená klasik s kozím sýrem, rukolou a pištou Mrkající:


I pitný režim je důležitý a já miluju vodu ochucenou čerstvou mátou a citrónem (jen ta paní v pozadí se na tuto kombinaci moc netváří S vyplazeným jazykem):


A balím jídlo na dovolenou, všechny tyčinky jsou pro mě novinkou:


Sladko-romantický dárek na cesty od "Pána":


A konzerva poslední záchrany "KáPéZetka" Smějící se:


Hezký zbytek neděle Usmívající se !!!

CHIA OLEJ

16. července 2016 v 14:07 | Ráďa |  Potraviny
Další z novinek v mém jídelníčku. A velmi příjemná novinka. Dávám jej na salát a jeho lehce oříšková chuť dává salátu ten správný šmak.

Na výrobu jednoho litru chia oleje je zapotřebí 4,3 kg chia semínek. Chia olej má úžasnou chuť s oříškovým podtónem, který je ale tak delikátní, že nepřebíjí další ingredience. Získává se lisováním chia semínek při teplotě do 42°C, což velmi oceňují příznivci RAW stravy. Tím, že se nerafinuje, zachovává si všechny jedinečné vlastnosti a živiny chia semínek, které jsou v této formě navíc znásobeny.


100 g chia oleje obsahuje téměř 73 g polynenasycených mastných kyselin, z tohoto množství je více než 19 g omega-3 mastné kyseliny alfa linolenové. Když k tomu přidáme ještě fakt, že omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou v chia oleji v ideálním poměru 3:1, pak se dopracujeme jednoduše k závěru, že právě tento olej patří k nejkvalitnějším zdrojům esenciálních aminokyselin a právem se mu říká král olejů.

Průvodcovské slasti a zvrat(k)y 2 – řidič je dobrý pomocník, ale zlý pán

11. července 2016 v 20:22 | Ráďa |  Průvodcovské slasti a zvrat(k)y
Jak mě život a průvodcovský kurz naučil, na průvodci stojí a padá zájezd Mrkající. A průvodce stojí a padá na řidiči (řidičích). Když si vybavím přísloví "oheň je dobrý sluha, ale zlý pán", tak si jej ihned dokážu převést na "řidič je dobrý sluha, ale zlý pán" Nerozhodný. Pánové řidič, ne, neberte to tak, že byste měli mi nebo klientům sloužit. O tom to opravdu není.


Ve své průvodcovské kariéře jsem měla jen jednu jedinou velmi špatnou zkušenost s řidičem. O té psát nechci, onen pan "řidič" již řidičem není a já si z toho strašného zájezdu snažím uvědomovat jen tu lekci, jak to fakt nesmí být. A onoho mezi průvodci pověstného řidiče jsem prostě vytěsnila s jasným přesvědčením, že blb prostě zůstane blbem S vyplazeným jazykem.

Z mého talíře (krabičky) XXXIV.

6. července 2016 v 15:32 | Ráďa |  Potraviny
A jsem zde s dalším dílem moji oblíbené rubriky Mrkající. Z pohledu jídla je léto naprosto skvělé. Všude je plno čerstvého ovoce a zeleniny. Já osobně mám nejradši "bobule" všeho druhu např. maliny a borůvky:


Ranní kaše je tradičním rituálem v pracovních dne. Tato je ovesná s chia semínky a bílým jogurtem, oříšky jahodami a drcenými kávovými boby. Lahoda největší Usmívající se.

Zázrak jménem CHIA

5. července 2016 v 15:45 | Ráďa |  Potraviny
Chia semínka - dvě slova, která jsou v posledních letech ve světě zdravého životního stylu zmiňovány více než často. Každý vegan, "rawač", běžec, crossfiter, vzpěrač, bikini-fitnesska, více či méně úspěšný pokušitel hubnutí nebo misska je prostě ve svém jídelníčku musí mít. Zní to jako další z mnoha módních výživových trendů (z minulosti si moc dobře pamatuji Halinu Pawlowskou a její zázračný Ultra Fit and Slim S vyplazeným jazykem, případně velmi účinnou Atkinsonovu dietu Nerozhodný apod.). Dovolím si tvrdit, že chia semínka se vymykají těmto marketingovým trendům a že jsou oprávněnou stálicí zdravého životního stylu.


Přiznám se, že i já chia semínka používám v podstatě denně. Jsou nedílnou součástí mojí ranní kaše, cpu je do jogurtu a také nově do vaječné omelety. A chia semínky namočenými ve vodě částečně nahrazuji podíl mouky v těstech na moučníky (příklady receptů zde nebo zde).

Pustila jsem se do podrobnějšího zkoumání této mega-giga-tera-super-hyper-potraviny a narazila jsem na stránku http://www.seminka-chia.cz/, která velmi podrobně a přehledně popisuje vlastnosti a účinky chia semínek a také obsahuje zajímavé recepty z této potraviny. Zde je ve stručnosti pár informací Usmívající se:

Chia semínka jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Více než třetinu hmotnosti chia semínek tvoří vláknina, takže již 90 gramy chia hravě pokryjete svou doporučenou denní dávku. Chia jsou také nejbohatším rostlinným zdrojem omega 3 mastných kyselin důležitých pro naše srdce a mozek. Obsahují vysoký podíl bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků (vápník, mangan, fosfor). V neposlední řadě chia vyniká také obsahem antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům a předčasnému stárnutí.

PROČ JÍST CHIA SEMÍNKA?

1. Chia semínka snižují riziko srdečních onemocnění
2. Pravidelná konzumace chia semínek zmírňuje úzkost, deprese a další psychické potíže
3. Chia semínka jsou zdrojem železa
4. Chia semínka jsou plná vápníku
5. Pravidelné zařazení chia semínek do jídelníčku vyrovnává hladinu pH v těle
6. Chia semínka konzumujte před každou fyzickou zátěží!
7. Energie pro dlouhý běh
8. Chia semínka zasytí
9. Chia semínka jsou plná antioxidantů

Vypadá to, že chia semínka jsou téměř všemocné. Uvidíme, zda to bude o nich platit i za pár let nebo zda budou převálcovány nějakou další ještě všemocnější super potravinou. V mém jídelníčku mají už své stálé místo Usmívající se.

Slavné brněnské vily

3. července 2016 v 16:51 | Ráďa |  Knihy
Když jsem v knihkupectví vzala do rukou tuto knihu, tak mi bylo ihned jasné, že bez ní neodejdu (mé konto toto nadšení rozhodně nesdílelo S vyplazeným jazykem). Ne, že bych byla nějaký fundovaný odborník na architekturu, ale právě tyto krásné vily mě vždy přitahovaly. Před lety jsem chodila "chůvit" nejprve psa, následně psa a první dítě a pak psa a dvě děti do Masarykovy čtvrti, která je vyhlášená právě těmito honosnými domy a nejvyššími cenami nemovitostí v Brně. A právě během venčení "zvířectva" jsme se mimo jiné toulali poměrně často touto čtvrtí a já jsem si ráda prohlížela ony krásné vily. A samozřejmě jsem snila o tom, že jednou zde budu bydlet a já se budu v létě slunit a popíjet vychlazený koktejl na střešní terase vily (ano, padám zpět na zem Úžasný). A před lety jsem navštívila znovu otevřenou vilu Tugendhat a také jsem byla okouzlena.


Anotace knihy: Publikace Slavné brněnské vily navazuje na úspěšnou publikaci Slavné pražské vily. Brněnská veřejnost i odborné instituce si rovněž žádají publikaci s tématem brněnské vily. Kniha obsahuje jednak úvodní pasáž o moderní české architektuře, specificky potom o brněnské architektuře se zaměřením na rodinné bydlení, informace, fotografie, plány slavných vil a literárně zpracované příběhy o architektech, stavebnících, stavitelích a lidech kolem moderní české architektury. Publikace specifickým způsobem mapuje jednu z oblastí naší architektury, která doposud nebyla souhrnně zpracována. (Zdroj: http://www.databazeknih.cz).


Kniha je vydána na křídovém papíře, což se mi moc líbí a knize to dodává noblesu a informace o vilách jsou kromě architektonického textu doplněny dobovými a/nebo současnými fotografiemi, případně půdorysovými dispozicemi jednotlivých pater budov. A pokud se dochovaly i nějaké informace o bývalých majitelích, tak jsou k textu přidány (ano, i bulvár tam najdete Mrkající). Velký zlom zažily tyto domy po skončení druhé světové války. Většina majitelů, byli to brněnští továrníci nebo např. právníci, opustili Československo buď už před válkou nebo pak po únoru 1948 a vily se staly majetkem státu. V některých z nich sídlilo během války gestapo, většina z nich byla po vyvlastnění státem přidělená různým institucím. Asi si umíte představit, jak se komunistický režim choval k těmto architektonickým skvostům, většina z nich byla trvale změněna necitlivými rekonstrukcemi a jen málo z nich si zachovalo své původní kouzlo. Stejně jako jen málo z nich se po sametové revoluci vrátilo do rukou původních majitelů. Smutné osudy Zamračený, ale o těch kniha není (a věřím, že moje oblíbená spisovatelka Kateřina Tučková se jednou těmito osudy zabývat bude a že vznikne její další skvělá kniha). Také jsem se musela pousmát nad tím, že ještě na počátku 20. století byly čtvrtě jako Pisárky nebo Jundrov v podstatě na/za hranicí města Brna a lidé zde, než se začaly stavět vily, měli pouze víkendové domy. Dnes bych tyto čtvrtě považovala za skoro-centrum Brna.


Kniha se čte velmi dobře Usmívající se, já jsem ji zvládla za jeden večer a následující dopoledne. Občas jsem nerozuměla nějakým odborným výrazům z oblasti architektury (no jo, blondýna, ale gotiku od podnikatelského baroka fakt poznám S vyplazeným jazykem), ale to ve své podstatě vůbec nevadilo. Kniha mě opravdu nadchla a velmi ráda se k ní budu vracet. Stejně tak jsem zde nalezla nějaké pro mě neznámé vily, takže je určitě půjdu prozkoumat Mrkající.

HODNOCENÍ 9/10