Madrid a Andalusie v jídelním pojetí

4. června 2017 v 16:40 | Ráďa |  Cestování
Po posledním ne zrovna optimistickém článku budu pokračovat asi tím nejlepším, co Španělsko nabízí a tím je jídlo (a pití). Po dvoutýdenní zkušenosti musím konstatovat, že vše, co jsme ochutnali, ať už v bufetu u cesty nebo v luxusnější restauraci, bylo vynikající. A ani cenově není jídlo ve Španělsku pro nás nějak moc drahé.

Asi nejčastěji jsme si dávali TAPAS. Jedná se o malé občerstvení, malý degustační talířek nebo jednohubky. Podle velikosti misky či talířku se cena tapas odvíjí. Začíná na ceně 1 EUR. Ale konec řečí, pojďme na fotky.

Jelikož jsme cestovali do Prahy, odkud jsme do Španělska odlétaly, vlakem, tak již ve vlaku jsme si dopřáli tu správnou carevnovskou snídani. Kromě kávy a cyklo-vína byl tedy ještě linecký koláč.


A teď už tapas. Tento byl v opravdu velkých miskách a vydal za pořádný oběd. Skládal se z krevetového salátu, sleďů, polévky gazpacho (to je ta oranžová "tekutina" ve sklenici), hřibů, kostek tuňáka a hovězího masa.


Další, tentokrát šesti-miskový tapas obsahující smažené kousky sýru, nakládanou zeleninu a vynikající arabské masové koule s rajčatové omáčce (přední řada), hovězí kostky, paelu a kalamáry (zadní řada).


A následuje série fotek z úžasné madridské tržnice, kde bylo nepřeberné množství tapas a my jsme fakt nevěděli, co si vybrat. Tak například olivové tapas v podobě mini-špízů.


Sýrové tapas.


Salámkové kornouty.


Rybí tapas mě opravdu nadchly. Nakonec jsem si vybrala jen rybí varianty a jeden olivový špíz.


Další rybí variace.


A nechyběl samozřejmě ani mini-burger-tapas.


Další pastva pro oči.


V tržnici se neprodával pouze tapas, ale také nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Zrovna v této sekci jsem opravdu držela chutě na uzdě.


A přejděme na jídla z bister a restaurací. Moc mi chutnala polévka gazpacho, což je studená zeleninová polévka. V horku byla moc příjemným osvěžením.


A samozřejmě jsme museli ochutnat paelu (paellu). Je to ve své podstatě takové španělské rizoto, které je nejčastěji podáváné s mořskými plody. Ale v jídelním lístku jsme narazili i na paelu kuřecí nebo králičí. Opět velmi chutný pokrm.


Z restaurace u moře, grilované ryby a mořské plody. Vše čerstvé, výborně ochucené, olizovala jsem se až za ušima.


Krevety v menším, ale vynikajícím pojetí. V tomto případě připravovány na bylinkách a byly podávány s čerstvou bagetou.


A další krevetová variace, tentokrát v podobě krevetového salátu s avokádem. Výborná kombinace, již jsem ji zkoušela i doma a chutnala (jen to moře chybělo).


Poslední den, poslední a asi nejkrásnější etapa celého zájezdu a taky nejlepší volba jídla. Podle jídelního lístku jserm si objednávála štrúdl s mangem a kozím sýrem. Čekala jsem mango a kozí sýr v nějakém srolovaném těstě, nakonec mi bylo servírováno toto vrstvení manga a kozího sýra. Bylo to naprosto vynikající! Zkoušela jsem i doma, mango jsem měla kupodivu jedlé, ale kozí sýr jsem zvolila špatný. Určitě bude druhý pokus.


Rozhodně nejlepší snídani jsme si dali ve stylové madridské kavárně Cafe de oriente. Já jsem zkusila tradiční španělskou bramborovou omeletu. Byla dobrá, ale opakovaně jsem ji již nevyhledávala.


A nesmím zapomenout na nápoje. V Madridu jsem si dávali sangrii. Jedná se o nápoj vyráběný z červeného vína, ovoce nebo ovocné drti, někdy i s troškou brendy a hlavně kupou ledu. Je to velmi zrádná "ovocná šťávička". Každopádně moc dobrá.


A v závěru musím ještě zmínit skvělé španělské kafe. Kdekoli jsme si dali dávu, i v bufetu u cesty, vždy to bylo dobré a poctivé preso s mlékem (v mém případě).


DOBROU CHUŤ Usmívající se !!!



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 werka13 werka13 | E-mail | Web | 4. června 2017 v 18:08 | Reagovat

Díky za jídelní exkurzi do Španělska.  Líbí se mi  systém tapas, kdy člověk může ochutnat více věcí, aniž se nacpe do bezvědomí. A musím říci, že bych ochutnat chtěla snad všechno. Úžasné pokoukání. Ovšem vedlejším produktem je to, že jsem dostala strašný hlad :-D

2 Dominika Dominika | Web | 5. června 2017 v 11:40 | Reagovat

Oči mi přecházejí a chuťový pohárky se mi bouří. To je parádní exkurz, mňam. :-)

3 Ráďa (autorka blogu) Ráďa (autorka blogu) | Web | 5. června 2017 v 16:34 | Reagovat

[1]: Veverko, rádo se stalo :-). Přesně to, že můžu ochutnat více jídel najednou a neprasknout při tom, se mi na tapas moc líbí ;-).

4 Ráďa (autorka blogu) Ráďa (autorka blogu) | Web | 5. června 2017 v 16:36 | Reagovat

[2]: Dominiko, naštěstí jsem objevila v Brně "Tapas" bar, takže jej plánuju vyzkoušet.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama