Retro večeře v atomovém krytu aneb když vaří Marcel Ihnačák

13. srpna 2017 v 12:21 | Ráďa |  Radosti
Když jsem byla malá, strašně ráda jsem dostávala dárky a naprosto jsem nechápala mou babičku, která říkala, že dárky radši dává, než dostává. Nyní ji již rozumím. Ne, že bych nerada dárky dostávala, to v žádném případě (sem s nimi), ale stále více a více si užívám ten příjemný a hřejivý pocit, když někoho svým dárkem překvapím (pozitivně, samozřejmě) a hlavně potěším. A jelikož se blíží Pánovy narozeniny, vymýšlela jsem, co si na něj tentokrát vymyslet.

Byla jsem moc ráda, že jsem narazila na internetu na zážitkovou akci v podobě degustační večeře v podání šéfkuchaře Marcela Ihnačáka v atomovém krytu pod brněnským Špilberkem. Součástí akce byla i prohlídka krytu a jako příjemný bonus i zjištění na místě, že jak kryt, tak samotné menu je v retro stylu. Tato akce probíhá vždy 1x za měsíc, takže my jsme v krytu slavili s několikatýdenním předstihem. Ale to je jen dobře, alespoň ty dárky můžu dávkovat postupně.

Pán do poslední chvíle nevěděl, kam půjdeme. Věděl pouze, že v pondělí večer někam půjdeme. Žádné další informace jsem neprozradila (a že mi dalo práci to tajemství udržet). A v pondělí odpoledne dostal "jednorožčí" roličku se všemi informacemi.



Večer začal prohlídkou krytu. Byli jsme jen osmičlenná skupina, což bylo fajn. Vůbec jsem před prohlídkou nevěděla, co mám čekat a o to víc jsem byla příjemně překvapená. Prohlídka mě bavila od začátku až do konce, průvodce byl skvělý. A kryt samozřejmě také.





Dnes dokonce část krytu slouží jako hostel a vybavení je opravdu stylové.




Po prohlídce jsme vyrazili na jídlo. Stolování bylo opět v parádním retro stylu. Jídla se podávala v retro nádobí, pilo se z retro sklenic, jedlo se hliníkovými příbory, obsluha měla speciální retro oděv. Na stole nechyběl karafiát. Navíc Marcel každý chod uvedl osobně a poměrně vesele (asi se mu na Moravě dobře popíjí) a já musím říct, že celé menu bylo vynikající. Posuďte sami.

Welcome drink: aperitiv - podával se (podle mě) klasický Metropol a já si zavzpomínala na mladá divoká léta.

Předkrm: sušená šunka, vajíčko, bramborový salát s hráškem, cibulkou a okurkou - chutě skvělé, sladěné, předkrm naprosto vynikající.


Mezichod: krupoto s kachním masem, fazolemi, česnekem, majoránku a nakládanou zeleninou - nemám ráda kroupy, ale v tomto chodu byla jejich (pro mě) "pachuť" potlačena chutěmi jinými, příjemnými. I tento mezichod hodnotím na jedničku s hvězdičkou (a řeším, kam dám další jídlo, protože jsem téměř sytá).


Hlavní jídlo: pečená vepřová kýta, šťouchané brambory se škvarky, listový špenát s česnekem a přírodní omáčkou - opět výborná kombinace chutí, maso měkké a šťavnaté, "šťouchačky" se škvarky lahodné, jen špenát mi přišel trošku slanější. Ale celkově opět vynikající chod.


Dezert: tvarohový krém se sušenkami, griotkou a lesním a ovocem - nemám ráda "mokré" piškoty/sušenky. To je i důvod, proč jsem jako dítě nesnášela pudink s piškoty a meruňkovým kompotem, do jehož šťávy se piškoty namáčely. Nemám ráda tiramissu. Takže z tohoto chodu jsem měla obavy. Ale velmi příjemně mě překvapil. Byl čerstvě připravený, takže sušenky ještě křupaly a krém byl nadýchaný a chuťově výborný.


Celé menu jsem doplnila kofolou a musím říct, že to byl opravdu velmi příjemný, nejen kulinářský zážitek. Prostory bunkru fungují i jako jako Mléčný bar Marcela Ihnačáka, takže bunkr je částečně dostupný od úterý do neděle i široké veřejnosti.


Více informací o krytu naleznete zde: http://10-z.cz/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 13. srpna 2017 v 12:46 | Reagovat

To musel být opravdu fajn zážitek :-)

2 werka13 werka13 | E-mail | Web | 13. srpna 2017 v 20:37 | Reagovat

Zážitkové dárky jsou prima. Jak se to líbilo obdarovanému?

3 Ráďa (autorka blogu) Ráďa (autorka blogu) | Web | 13. srpna 2017 v 21:16 | Reagovat

[1]: Eliss, ano, byl :-)

4 Ráďa (autorka blogu) Ráďa (autorka blogu) | Web | 13. srpna 2017 v 21:17 | Reagovat

[2]: Veverko, moc, byl nadšen a já moc spokojena :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama